Bine ați venit pe pagina ZKI ROMANIA

Bine ați venit pe pagina ZKI ROMANIA

Despre noi

Firma ZKI Semințe, este o societate comercială înființată în anul 2004 care reprezintă Institutul de Cercetare Legumicolă din Ungaria, ca și obiect principal de activitate având ameliorarea, producerea și ambalarea semințelor de legume de calitate superioară.

În paleta ZKI puteți găsi peste 200 de soiuri şi hibrizi înregistrați, care pot fi împărțiți în trei categorii mari: semințe profesionale, semințe microambalate ( hobby) și o gamă diversificată destinată pentru industrializare.

Profil si misiune

Pentru mulți specialiști şi producători sună cunoscut numele ZKI, deoarece firma este una importantă când vine vorba despre ameliorarea și producerea semințelor de calitate, sau despre experiența noastra de peste 60 de ani în domeniul cercetarii.

Astfel firma ZKI Semințe stă la dispoziția Dvs. cu un sortiment bogat de semințe, având posibilitatea de a pune la dispoziție semințe care satisfac cerintele clienților din orice zonă a țării.

Fiind o companie dinamică ZKI are ca scop principal ameliorarea și dezvoltarea unei vaste varietăți de material semincer de primă calitate, potrivită pentru o piață în stare de dezvoltare, cum este și piața română.

Astfel toate activităţile noastre sunt bazate pe comunicarea continuă cu producătorii de legume, prin testări şi loturi demonstrative, ajungând astfel la ameloirarea hibrizilor ceruţi de piața română, care corespund cerinţelor climatice şi sunt conforme cu aspectul comercial cerut de consumatori.

Cercetare și ameliorare

Activitatea firmei noastre se bazează pe tehnologii de ameliorarea a hibrizilor și producerea semințelor de legume rezultate în urma ameliorării. Semințele noastre sunt testate şi adaptate la condițiile pedo-climatice din țara noastră.

Procesul de producție este sub control permanent, astfel garantând calitatea superioară a semințelor.

Procedura de ameliorare:

Producerea de Hibrizi noi

Firma ZKI ZRT (Institutul de Cercetare şi Ameliorare a Legumelor) în prezent deruleaz programe de ameliorare în mai multe domenii: Ardeioase, Roşii, Castraveţi, Pepeni, Mazăre, Fasole etc. Mai jos vă oferim o scurtă sinteză din aceste procedee.

Ardei

Hibrizii performanţi de la ZKI de timp îndelungat stau la dispoziţia producătorilor asigurându-le un ajutor semnificativ. Ramurile principale de ameliorare vizează ardei Gogoşar, ardei dulce galben de tip Conic şi ardei dulce galben de tip Blocky (în patru lobi). Pe lângă acestea ne ocupăm şi cu ardei tip măr şi ardei iute şi boia.

Unua dintre caracteristicile esenţiale care se urmăresc este rezistenţa la boli. În momentul de faţă deținem hibrizi rezistenţi la cele mai răspândite virusuri cum sunt VMT (Virusul Mozaic al Tutunului), TSWV (Boala Petelor de Bronz), CMV (Virusul Mozaic al Castraveţilor) şi nu în ultimul rând avem rezistenţă la Xanthomonas Campestris, bacterioza care produce pagube semnificative în culturile de câmp.

Propunere primordială este ameliorarea hibrizilor cu potenţial mare de productivitate pentru culturi protejate superintensive şi comercializarea seminţelor acestora.

Procesele de ameliorare se desfăşoară la Kecskémet, unde dispunem de sere de 10.000 m2 şi solarii de peste 2.500 m2 şi o suprafaţă în câmp liber de peste 2 hectare.

Pe lângă ameliorare, cercetătorii se ocupă şi cu susţinerea liniilor de reproducţie şi totodată testează comportamentul hibrizilor în diferite condiţii technologice. În grădinile technologice plasate în cele mai mari centre de producţie a legumelor se desfaşoară munca de selecţie a combinaţiilor promiţătoare şi clasarea acestora.

Producerea seminţelor este făcută de către partenerii noştrii contractaţi, iar calitatea acestore este verificată strict de către societatea noastră.

Pe lângă aceasta ţinem legături strânse cu producătorii, astfel avem informaţii imediate despre comportarea hibrizilor în cultură.

Roşii

Renumele institutului în acest domeniu a fost câştigat în decursul deceniilor de soiurile industriale propuse pentru cultură în câmp. Liderii din anii optzeci-nouăzeci Uno, Kecskemeti 549, Primared, Mobil ocupă suprafeţe semnificative şi în zilele noastre, totodată menţionăm şi soiurile gustoase şi agreate pentru culturile din grădină.

Noutăţile cu care ieşim pe piaţă sunt numai hibrizi. În ameliorarea hibrizilor pentru culturile protejate urmărim timpurietea şi producţia mare la primele recoltări, îmbunătăţirea calitatăţii fructelor (fermitatea, păstrarea în timp, culoarea, gustul) şi nu în ultimul rând rezistenţa la bolile cele mai frecvente.

La hibrizii propuşi pentru culturi protejate studiem necesarul de apă şi substanţe minerale, comportamentul pe rădăcină proprie şi altoi, în culturi pe sol şi hidroculturi.

La hibrizii industriali cerinţele de bază sunt timpurietatea, productivitatea procentul ridicat de substanţă uscată, posibilitatea de recoltare mecanică şi rezistenţă la boli.

Hibrizii promiţători înainte de a intra în comerţ, sunt testaţi la numeroşi producători pe diferite tipuri de sol în diferite condiţii.

Castraveţi

Ameliorarea la castravete se face numai la hibrizi partenocarpici. Ramura principală fiind ameliorarea castraveţilor tip cornichon atât cu perişori cât şi cu broboane. Accentul este pus pe timpurietate şi capacitatea cât mai mare de producţie. Aceste calităţi se combină cu rezistenţele deja bine cunoscute la ZKI cum ar fi rezistenţele la Făinare, Virusul Mozaic al Castraveţilor, Peronospora spp. (Mană) etc.

Majoritatea hibrizilor au o rezistenţă unică la Peronospora spp.!

Pepeni

Ameliorarea pepenilor, după o întrerupere de 20 de ani a fost repornită la mijlocul anilor 90. La scurt timp după aceasta am reuşit să creăm hibrizi pe care şi în momentul actual producătorii îi folosesc cu succes. În program sunt urmăriți hibrizi rotunzi, cu cojă vărgată, diploid (cu seminţe), dar deținem şi hibrizi triploizi (fără seminţe).

În ultima perioadă s-au făcut demersuri şi pentru obţinerea hibrizilor alungiţi. În ambele segmenete obiectivul principal este timpurietatea şi calitatea internă a fructelor (culoarea şi gustul miezului). În cea ce priveşte rezistenţa la boli urmărim perfecţionarea rezistenţei la fuzarioză.

Mazăre-Fasole

Având în vedere importanţa segmentului, s-a decis că centrul principal de ameliorare să fi la Újmajor. Testările sunt făcute cu acuratețe şi folosim ca martori soirile cu ponderea cea mai mare din domeniu. Sunt urmarite de asemenea rezistenţele la Fuzarioză şi Făinare care la noi sunt cerinţe de bază la un soi nou ieşit din ameliorare. În momentul de faţă avem soiuri care corespund perfect cerinţelor înalte generate de producători. Avem soiuri cu toate perioadele de coacere. La mazăre avem o diferenţă de coacere de peste 16 zile, acesta face posibilă programarea planului de semănat-recoltat după cerinţa producătorilor.

Laboratorul Fitopatologic

Grupul Fitopatologic are rol fundamental în ameliorare. Aici se fac testările privind rezitenţa la boli-daunători a noilor hibrizi şi a hibrizilor deja existenţi. În urma acestor testări se stabileşte nivelul de toleranţă-rezistenţă a hibrizilor.

Hibrizii sunt inoculați cu viruși și bacterii care sunt recoltate din zonele în care urmează să fie introdus în cultură hibridul, astfel rezistenţele vor fi de cea mai bună calitate.

Deasemenea se fac testări cu privire la eficiența tratamentele la diferite boli. Sunt urmărite cele mai noi substanţe ieşite pe piaţă şi este studiat efectul acestora asupra plantei.

Rezultatele obţinute sunt folosite de specialiştii noştrii în ajutorul clienţilor în cultivarea produselor ZKI.

Producţie și calitate

Aparat pentru curăţarea şi deparatizarea seminţelor

Una dintre priorităţile firmei ZKI, a fost, este şi va fi producerea de material semincer, care să corespundă celor mai înalte standarde stabilite de producători. Astfel ZKI oferă seminţe de cea mai înaltă calitate, seminţe care să fie libere de agenţi patogeni, să aibă o cât mai mare puritate genetică, o capacitate ridicată de încolţire, o încolţire puternică, răsărire cât mai uniformă într-un interval scurt de timp.

Cel mai important aspect este obţinerea de sămânţă cât mai „curată”, liberă de impurităţi. De aceea aceste seminţe trebuie să fie tratate imediat ca să îşi păstreze calităţile germinative şi să se menţină libere de patogeni.

poza 1.

E important astfel tratarea seminţelor împotriva ciupercilor, a viruşilor, a bacteriilor şi împotriva altor agenţi patogeni care se pot instala pe suprafaţa seminţelor. În scopul eficientizării şi creşteri randamentului de tratare a seminţelor ZKI deţine o linie tehnologică pentru curăţarea şi deparazitarea seminţelor. Această linie innovativă este produsă de firma SEED PROCESSING din Olanda, inovaţia constând în precizia şi în viteza mare de lucru de care este capabilă.

Este cunoscut faptul că agenţii patogeni de pe suprafaţa seminţelor pot cauza adevărate tragedii în procesele de creştere a răsadurilor, dar şi mai târziu în perioada de vegetaţie ciupercile, viruşii respectiv bacteriile sunt capabili să decimeze culturile. Cu ajutorul acestei linii avem posibilitatea de a obţine un material semincer „curat”. Această linie tehnologică are capacitatea ca pe toată suprafaţa seminţelor să pulverizeze uniform un strat de peliculă ceroasă ce menţine curată această suprafaţă şi prin spălarea acestei pelicule să obţinem seminţe libere de agenţi patogeni.

poza 2.

Instalaţia e formată din trei elemente principale, o baie ce conţine substanţa aderentă la seminţe (poza 1), o cuvă perforată, în care se aşează seminţele şi se imerează în baie (poza 2), o centrifugă industrială (poza 3) în care se aşează cuva şi se reduce umiditatea stratului cem aderă la suprafaţa seminţelor.

La sfârşitul procesului tehnologic, această cuvă va trece printr-o cameră de uscare controlată (poza 4), unde se va reduce umiditatea la nivelul optim al seminţelor.

poza 3.

Aparat de tratat seminţe

Tratamentul seminţelor este o procedură sofisticată datorită sensibilităţii germinaţiei. Această procedură se poate efectuata cu siguranţă numai cu aparate moderne, computerizate cu precizitate maximă. Elementele de bază a tratamentului sunt acoperirea perfectă, care asigură o substanţă activă suficientă pe seminţe şi restabilirea umidităţii optime într-un timp cât mai scurt şi echilibrat.

poza 4.

Aparatul nostru de tratat seminţe cu tehnologia FILM COATING corespunde acestor criterii ridicate. Această maşină computerizată, dozează echilibrat substanţa activă pe parcursul procedurii, după care restabileşte umiditatea standard cu aer condiţionat cu umiditatea aerului regulat. Esenţa tehnologiei FILM COATING este ca substanţa activă, care la seminţe mărunte este TMTD, la seminţe mari (mazăre, fasole) TMTD şi carboxil, să fie distribuită pe suprafaţa seminţelor cu ajutorul unui POLIMER hidrosolubil. Această procedură asigură o acoperire mai stabilă şi tot în aceeaşi timp împiedică polizarea substanţei activă.

Cu această tehnologie modernă dorim să satisfacem cerinţele clienţilor şi în viitor în privinţa asigurării unei material săditor de calitate.