Diferite cicluri şi obiceiuri, un singur rezultat – Discos F1

Varza este leguma cu ponderea cea mai mare de cultivare în România. Astfel prezintă o diversitate mare de hibrizi. Perioada de vegetaţie influenţează semnificativ perioada de plantare, astfel se pot distinge 2 categorii de culturi: principală sau succesivă.

Alegerea hibridului este din ce în ce mai complexă, caracteristicile principale fiind pe lângă mărime, compactitate, forma căpăţânilor şi structura cât mai fină, subţire a frunzelor. La fel de importante au devenit şi rezistenţele la boli şi păstrarea lungă în câmp. În acest segment, ZKI propune producătorilor hibridul Discos F1. Hibridul este destinat pentru dublă folosire, fiind potrivit atât pentru consum în stare proaspătă cât şi pentru murat.

            În sezonul anterior, hibridul s-a comportat conform aşteptărilor şi a dovedit o stabilitate remarcabilă şi în condiţiile mai aspre climatice. Ştim cu toţi cât de greu porneşte în vegetaţie o varză plantată în lunile Iunie – Iulie, când deficitul de apă este major atât în atmosferă cât şi în sol, iar temperaturile diurne pârjolesc culturile. În aceste condiţii Discos F1 a demonstrat o extraordinară uniformitate, vegetativă, pe tot parcursul, dar mai important uniformitatea căpăţânilor la recoltare.

Avantajul principal al hibridului este uniformitatea. Având căpăţânele recoltabile de la 1,5-2,5 kg (funcţie de densitatea la hectar) se poate apela la recoltare printr-o singură trecere, facându-se economie de muncă şi implicit de costuri cu recoltarea.

            Frunzele bazale sunt bine dezvoltate şi ajută mult la închiderea culturii, ajutând lupta contra buruenilor. Stratul de ceară groasă de pe frunze asigură protecţie atât împotriva bolilor cât şi a dăunătorilor. Rădăcina puternică ajută la aprovizionarea cu apă şi substanţe minerale, în acelaşi timp susţine şi căpăţână fără riscul de cădere. Această proprietate ajută mult recoltatul reducând în acelaşi timp riscul de putrezire a căpăţânilor dacă ar avea contact direct cu solul.

Calităţi interne perfecte, conţinut de zahăr ridicat – materie primă ideală pentru murături. Dintre calităţile hibridului trebuie subliniate uniformitatea, compactitatea, stratificarea perfectă a foiţelor, densitatea, culoarea albă şi gustul plăcut dulce. Aceste calităţi determină că hibridul Discos F1 să fie alegerea perfectă atât pentru consum în stare proaspătă, cât şi pentru murat. Căpăţâna este aplatizată cu frunzele de acoperire verde deschis. Cotorul este de lungime medie spre scurt, fiind 1/3 din înălţimea căpăţânii. Căpăţâna compactă, albă se feliază cu uşurinţă. Datorită conţinutului ridicat de zahăr este materia primă ideală pentru consum în stare proaspătă cât şi pentru murat sub formă feliată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *