Condiții optime pentru germinarea semințelor

În asigurarea condițiilor necesare declanșării a procesului de germinare a semințelor de legume, o importanță deosebită o au următoarele factori:

Temperatura   

Este cunoscut faptul că fiecare specie are anumite pretenții față de temperatură iar acest aspect este foarte important pentru a putea asigura plantelor condițiile optime de creștere și dezvoltare.

Castraveții sunt printre cei mai pretențioși, necesitând minim 15-16°C pentru germinare, dar optim 22-26°C. Temperatura se corelează cu umiditatea de 100% și lipsa luminii până la răsărire. La temperaturi sub 10°C creșterea și dezvoltarea plantelor de castraveți sunt reduse la minim iar la 5°C acestea nu supraviețuiesc.

Tomatele sunt iubitoare de căldură, necesitând un minim de 15°C pentru germinare dar optim de 22-26°C. După răsărire, tinerele plantuțe se dezvoltă optim în condiții de temperaturi pe timpul nopții de 16-20°C și în timpul zilei de 22-26°C. Este foarte importantă această alternanță pentru obținerea unui răsad de calitate.

Ardeii și vinetele necesită pentru germinare 24-26°C, cu minim de 17°C. La fel ca la tomate, după răsărire se asigură 16-20°C noaptea și 22-26°C ziua, pentru o bună dezvoltare a răsadului. La temperaturi mai mici de 15°C plantele își încetează creșterea.

Lumina

Germinarea semințelor de legume trebuie să se desfășoară la întuneric, lumina nu este necesară. Tăvițele se pot acoperi cu hârtie carton, folie, ziare. Deși acoperirea semințelor poate ajuta la gestionarea umidității, trebuie avut grijă și de cerințele plantelor din punct de vedere a luminii. Unele semințe au nevoie de acoperire pentru a promova germinarea, în timp ce altele necesită lumină.

Umiditatea:

Disponibilitatea umidității în substrat este crucială pentru germinarea uniformă a semințelor. Accesul la apă este esențial pentru apariția și menținerea proceselor chimice și fiziologice ale germinării semințelor. Dacă substratul este prea uscat, semințele nu vor germina uniform. Umiditatea substratului în timpul germinării este menținută într-o varietate de moduri, inclusiv: irigare atentă, utilizarea unei acoperiri pe tăvi. În timp ce creșterea într-un substrat foarte uscat în timpul germinării este problematică, la fel este și creșterea într-un substrat prea umed. Dacă substratul este saturat de apă și oxigenul nu este disponibil pentru semințe, apariția radiculelor poate fi inhibată și germinarea întârziată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.