Bine de știut despre EC

În sol, citirea conductivității electrice (EC) indică nivelul de capacitate pe care apa din sol trebuie să o transporte într-un curent electric. Nivelurile EC ale apei din sol reprezintă o bună indicație a cantității de nutrienți pe care planta le absoarbe. Toți nutrienții majori și minori importanți pentru creșterea plantelor au forma fie a cationilor sau a anionilor. Acești ioni care se dizolvă în apa din sol poartă încărcătură electrică și determină astfel nivelul EC al solului și cantitatea de nutrienți pe care plantele pot să le absoarbă.

            În cazul în care nivelul EC-ului este mai ridicat (mai multe substanțe nutritive disponibile) este nevoie de mai puține îngrășăminte, dar mai multe pesticide pentru a combate creștere buruienilor. De exemplu, pe solurile mai nisipoase cu ratinguri reduse ale EC, a fost nevoie de doar un sfert de kilogram de erbicid pentru a nimici 80% din buruieni. Pe solurile mai grele, cu ratinguri ale EC mai mari, a fost nevoie de o cantitate care depășește de 5 ori cantitatea menționată mai sus pentru a obține acelasi succes. Recomandat ar fi utilizarea foliei de mulcire pentru combaterea buruienilor, iar combinate cu folosirea unor cantități minime de îngrășământ se reduc costurile de intreținere a culturilor cu cifre substantiale.

            Salinitatea solului este măsurată cu ajutorul Electro-Conductivității (EC), având unitatea de măsură ms/cm (milisiemens/centrimetru). Pentru legume cele mai bună soluri sunt acele la care valoarea EC-lui este cuprins între 1-2 ms/cm. Acele plante care sunt mai sensibile la salinizare (castraveți, ardei gras, salata căpățână, morcov, răsaduri) valoarea optimă este cuprinsă între 1-1,5 ms/cm, iar la plantele insensibile (tomate, vărzoase, gulie) variază de la 1,5-2 ms/cm.

            Sub aspectul irigării, privind valorii ale EC-lui apele de irigat pot fi grupate:

  1. apă excelentă pentru irigare – 0 – 0,5 ms/cm;
  2. apă potrivită pentru irigare – 0,5 –  1,5 ms/cm;
  3. apă mai puțin potrivită pentru irigare – 1,5 – 2 ms/cm;
  4. apă nepotrivită pentru irigare – > 2 ms/cm.

            Valoarea EC ale solului sunt afectate mai mulți factori, de exemplu ale porozității. Acele soluri care au o porozitate mai mare și valoarea lui EC este ridicată. Solurile cu un conținut mai ridicat de argilă au porozitate mai mare față de cele nisipoase. Valoarea EC este mai mică la soluri uscate, față de soluri cu exces de umiditate.

            La o valoare mai ridicată de EC plantele vor fi mai închise la culoare cu internoduri scurte, iar la valori mai mici plantele sunt mai deschise cu internodii mai lungi. Pentru o legare mai bună a florilor la tomate, la nivelul rădăcinii trebuie realizat o valoare de 3 ms/cm.             Apele folosite la solubilizarea îngrășămintelor trebuie să au un EC cât mai redus. De obicei îngrășămintele au un conținut ridicat de săruri și dacă folosim o apă cu EC ridicat, putem să provocăm arsuri la nivelul rădăcinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *