Dezinfecția solului din sere și solarii

Dezinfectarea serelor și solariilor este una dintre operațiunile care au devenit de o deosebită importanță în ultimii ani. Pe de o parte pentru că tot mai mulți dăunători au ajuns și în regiunea țării noastre, iar pe de altă parte pentru că ciclul lor de reproducere s-a scurtat, astfel încât infestează spațiul mult mai repede. În mediile protejate, așa cum sunt serele și solariile, iarna gerul nu poate distruge toți dăunătorii culturilor, căci perioada în care acționează, dacă există, nu este suficient de lungă.

 In sere și solarii pot apărea dăunători (insecte ce iernează în stadiul de ou, nematozi etc.), boli (Verticilium spp.Fusarium spp.Phytophtora spp. etc.) și buruieni, care pot afecta culturile în proporții destul de mari.

Astfel, se recomandă că în fiecare an, înainte de înființarea culturii, la pregătirea terenului, să efectuați tratamente termice și chimice de dezinfecție a solului cu produsele corespunzătoare.

Sfaturi pentru o dezinfecție corectă a solului:

  1. Înaintea efectuării tratamentelor de dezinfecție, terenul se eliberează de toate resturile vegetale și solul se mărunțește pentru a evita evaporarea rapidă a gazului dezinfectant. 
  2. După dezinfecția cu substanțe chimice, înaintea înființării unei culturi, se recomandă efectuarea testelor de fitotoxicitate cu răsaduri de salată sau creson. 
  3. Prelucrarea terenului după dezinfecție nu se va face la o adâncime mai mare de cea la care s-a efectuat tratamentul pentru a nu aduce solul nedezinfectat în contact cu cel dezinfectat. 
  4. Metoda de dezinfecție termică prin aburi se pretează exclusiv pentru tratamentele spațiilor protejate. 
  5. La momentul dezinfecției terenul trebuie să fie liber de orice plante de cultură, deoarece tratamentul le poate afecta. 
  6. Se evită aducerea răsadurilor cu pământ nedezinfectat în spațiul protejat tratat. 
  7. Pe parcursul efectuării tratamentelor este obligatorie purtarea echipamentului de protecție și ventilarea spațiului tratat.

Tratamentele de dezinfecție a solului în spațiile protejate (sere și solarii) sunt esențiale, mai ales în cazul monoculturii sau cultivării de plante cu boli și dăunători comuni.

Dezinfecţia solului se poate realiza în două feluri: chimic sau termic, combătându-se astfel bacteriile şi ciupercile de sol, insecte, nematozi, seminţe de buruieni.

Tratamentul termic se efectuează cu ajutorul vaporilor supra încălziţi, la 70-80°C, timp de o oră. Între data efectuării acestui tratament şi semănat se recomandă o pauză de 14 zile.

Tratamentul chimic se realizează folosind unul din următoarele produse:

  • Basamid granule: fumigant granular de sol care sterilizează complet solul și elimină dăunătorii (insecte, nematozi), bolile, precum și buruienile.
  • Nemasol:  spectru multiplu de combatere: nematozi, dăunători şi agenţi patogeni de sol, buruieni. În contact cu solul umed, produsul se descompune într-un gaz care dezinfectează solul sau substratul de cultură.
  • Nemathorin: acţionează prin contact şi ingestie, blocând activitatea nematozilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.