Nu sunt produse in cos.
Virusul mozaic al cucurbitaceelor (CMV) este un virus cosmopolit, răspândit în culturi din toate colţurile lumii şi este introdus de către specialişti într-un nefericit „top 10” al celor mai dăunători viruşi pentru culturi. CMV este o viroză deosebit de periculoasă, întrucât plantele nu se mai dezvoltă, iar fructele sunt afectate cantitativ și calitativ. Plante atacate: ardei, tomate, castraveți, pepene galben, dovlecel, spanac. Virusul prezintă un cerc larg de gazde, specii de plante anuale şi perene care constituie rezervoare ale virusului pe timpul iernii.
Frunze gofrate Planta afectata
În cursul perioadei de vegetaţie, transportul virusului este asigurat de mai multe specii de afide. Afidele transmit virusul într-un mod nepersistent. Peste 80 de subspecii ale afidelor pot fi responsabile de transmiterea şi propagarea virusului, însă cei mai frecvenţi vectori sunt: Păduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Păduchele negru (Aphis fabae), Păduchele verde al castraveţilor (Aphis gossypii). Perioada critică de transmitere a bolii, de către afide este în intervalul Mai-Iunie. Virusul CMV NU se transmite prin sămânţă!
Simptome: Infecţia cu CMV, se manifestă în principal prin modificarea ritmului de creştere a plantei, prin diferite modificări ale spectrului de culori la nivelul frunzei. Piticirea plantelor este cel mai frecvent simptom al infecţiei plantei cu CMV în cazul ardeioaselor. Limbul frunzelor se îngustează spre vârf, nervurile primesc aspect de zig-zag. Planta infectată începe să rămână pitică şi să prezinte aspect de tufă. Planta înfloreşte excesiv, dar florile sunt diforme şi nu au capacitatea de a lega. În cazul fructificării, fructele, sunt mici, deformate, se observă pe ele la maturitate pete inelare.
La culturile amplasate atât în câmp dar mai cu frecvenţă la cele din spaţii protejate, se observă, pe etajele medii ale frunzelor, o decolorare concentrică de pete clorotice care mai târziu produc necroze.
Pe fructele mature apare pete adâncite, pulpa se brunifică. Acestea sunt simptomele unei infecții la maturitatea deplină a plantei, fructelor.
Metode de prevenire: În cazul CMV ca şi în cazul multor altor boli virotice, combaterea cea mai eficientă este cea de prevenire. Măsuri de prevenire cele mai importante:
- răsadurile vor fi produse în spații în care nu se cultivă alte solanacee;
- distrugerea buruienilor din cultură și din jurul parcelei;
- tratamente periodice cu insecticide, pentru controlul insectelor dăunătoare;
- eliminarea plantelor atacate;
- cultivarea soiuri/hibrizi rezistente