Afidele, păduchii plantelor

Afidele atacă nenumărate tipuri de plante, de la cereale, la legume și flori, iar dacă nu sunt combătute în mod eficient, pot compromite în mare măsură producția.

Cunoscute și sub numele de „păduchi de plante”, afidele sunt insecte hemiptere, adică au aparatul bucal în forma unei trompe (aparat bucal de înțepat și supt), prin care sug elemente nutritive din plante. Fac parte din familia Aphididae, care include câteva zeci de subfamilii.

Există nenumărate specii de afide, însă cele mai răspândite la noi sunt Myzus persicae, Hyalopterus pruni, Aphis gossypii,Aphis pomi,Macrosiphum avenae, Sitobion avenae, Metopolophium dirhodum, Rhopalosiphum padi etc.

Modul de atac:

Afidele trăiesc în colonii pe partea inferioară a frunzelor și a altor organe tinere ale plantei. Frunzele puternic infestate pot să se ofilească sau capătă o culoare galbenă din cauza pierderi excesive de seva celulară. Plantele de mici dimensiuni pot să fie complet distruse de hrănirea afidelor. În același timp, afidele pot transmite boli plantelor. Substanța zaharoasă (roua de miere) pe care o lasă în urma lor poate conduce la o aglomerare a ciupercilor, atrage furnicile și duce la inhibarea schimbului gazos, afectând procesul de fotosinteză.

Unele afidele sunt vectori foarte importanți de virusi de plante (virusul CMV). Afidele care transportă virusi prin sistemul lor bucal, se poate să aibă nevoie doar de câteva minute pentru a îmbolnăvi o plantă.

Combaterea afidelor:

Identificarea afidelor se poate face cu ajutorul capcanelor cu lipici de culoare galbenă.

Afidele pot fi combătute eficient cu ajutorul produselor sistemice de protecție a plantelor, dăunătorii preluând substanța activă împreună cu seva elaborată. În același timp, și mijloacele de contact dau rezultate bune. Se recomandă alternarea insecticidelor, pentru a evita apariția afidelor rezistente la un anumit insecticid.

Evitați supradozarea insecticidelor pentru a evita apariția afidelor rezistente la aceste insecticide.

Insecticidele recomandate pentru combaterea afidelor:

  • Fastac Active (alfa-cipermetrin 50 g/l)
  • Decis Expert (deltametrin 100 g/l)
  • Karate Zeon (50 g/l lambda-cihalotrin)
  • Mospilan (acetamiprid 200g/kg)
  • Inazuma (acetamiprid 100 g/kg + lambda-cihalotrin 30 g/kg)
  • Mavrik 2F (tau fluvalinat)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *