Discos F1 – …şi de vară şi de toamnă

În România, varza este printre cele mai cultivate legume. Se deosebesc două tipuri de varze: cea rotundă și cea aplatizată, fiecare având apoi subcategorii de formare a căpăţâni, funcţie de zile. De aceea sortimentul de varză este foarte variat.

La alegerea hibridului este importantă cunoașterea perioadei de vegetație, care influențează perioada de plantare şi recoltare. Hibrizii cu perioada de vegetație mai scurtă se plantează primăvara, iar cele cu perioada de vegetație mai lungă în perioada de vară.   

Totodată, caracteristicile importante sunt: forma căpățânii, productivitatea, frunzele subțiri și rezistența/toleranță la boli și dăunători. În portofoliul ZKI Semințe se găsește un hibrid aplatizat, numit Discos F1.

Hibridul Discos F1 se pot cultiva atât în ciclul primăvară-vară cât și în ciclul vară-toamnă datorită perioadei de vegetație de 70-75 zile de la plantare. Hibridul prezintă o uniformitate foarte bună, privind forma căpățânii.

Căpățâniile la recoltare au o greutate de la 1,5-2,5 kg, dar este influențată de tehnologie și de densitatea la plantare, acest fiind invers proporțională cu densitatea.  Rădăcina este pivotantă, bine dezvoltată, care ajută la absorbția elementelor nutritive. Cotorul este mic, frunzele sunt subțiri cu nervuri fine pe suprafață, densitatea căpățânii fiind medie. Frunzele bazale se acoperă bine fapt care ajută la închiderea rândurilor, suprapunerea acestora. Pe suprafața frunzelor este prezent un strat de ceară groasă care ajută atât impotriva bolilor cât și a dăunătorilor.

Un avantaj al hibridului Discos F1 pe langă elasticitatea perioadei de cultivare şi a celei de recoltare, este  conținut ridicat de zaharuri, astfel în perioada de vară se poate utiliza pentru salate, iar toamna de preferință pentru murătură, atât căpățână întreagă cât și mărunțită. Hibridul prezintă și o rezistența la Fuzarioza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.